'Orthodox Nieuwjaar'

Updated: Jan 3

Alle landen in Oost-Europa gebruiken de westerse (Gregoriaanse) kalender, maar de Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Macedonisch Orthodoxe Kerk) hanteert de Juliaanse kalender, waardoor 'Orthodox Nieuwjaar' jaarlijks op 14 januari valt. Ook: Juliaans Nieuwjaar, Servisch Nieuwjaar of Oud Nieuwjaar.

In sommige Oost-Europese landen wordt het nieuwe jaar twee keer gevierd. 1 januari is een feestdag, terwijl 14 januari een niet-officiële feestdag is. In Rusland, Macedonië, Bulgarije en voormalige Sovjetrepublieken staat het bekend als 'Oud Nieuwjaar'. In Servië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina wordt het meestal 'Servisch Nieuwjaar' genoemd.

In Rusland is 'Oud Nieuwjaar' een ietwat nostalgische feestdag. In sommige streken worden seculiere Nieuwjaars tradities gecombineerd met orthodoxe kerstgewoontes. In Servië wordt het op dezelfde manier gevierd als het nieuwe jaar op 1 januari. Veel steden organiseren concerten, vuurwerkshows en carnavals . In Macedonië vieren mensen 'Oud Nieuwjaar' buiten op straat met hapjes, drankjes en vreugdevuren.
50 views0 comments
Untitled-3.png
  • Ohrid4u op facebook
  • Ohrid4u op instagram

CONTACT:

email: ohrid4u@yahoo.com

Chamber of Commerce number: 70394466

VAT: NL002413124B63

LEGAL: TERMS AND CONDITIONS

tui.gif
pegasus.jpg

"Good site with a lot of information. You can go there for questions, quick answers. Good holiday tips!"

Cindy Grootelaar

Flag-map North Macedonia

© 2020 by FLOR IT and updated by House of Communications . Proudly created for Ana from Ohrid, Macedonia